Erlander ger inte lärdomar om dagens extremistpartier


(Publicerad i nyhetsmagasinet NU nr 40 2017, som svar på Johan Jakobssons krönika i nr 37.)

Johan Jakobsson lägger sin krönika fram sina tankar om minoritetsregerandets utmaningar. Socialdemokraterna styrde landet i årtionden trots att partiet sällan kunde bilda majoritetsregering, ensamt eller med Bondeförbundet, påpekar han. Tage Erlander var inte främmande för att få kommunisternas stöd i riksdagen trots att kommunisterna var ett antidemokratiskt parti som aldrig skulle släppas in i finrummen.

Det är visserligen formellt korrekt. Men den beskrivningen säger ingenting om hur Tage Erlander skulle ha klarat sig i dag.

Det var nämligen inte kommunisterna som gjorde att Tage Erlander klarade sig kvar i regeringsställning 23 år i sträck. Räddningsplankan var den mycket speciella parlamentarism som rådde på den tiden Sverige hade ett tvåkammarsystem.

I de flesta parlamentariska stater med tvåkammarsystem behöver regeringen hämta stöd hos den direktvalda kammaren. I Storbritannien, parlamentarismens urhem, skulle det vara en skrattretande tanke att en premiärminister med underhuset emot sig försöker behålla makten genom lorderna i överhuset. Men precis den situationen hade vi i Sverige.

Den folkvalda delen av riksdagen – andra kammaren – röstades fram i allmänna val. Den icke folkvalda delen – första kammaren – utsågs av städernas och landstingens fullmäktige. Och båda kamrarna hade exakt samma makt.

För att få igenom ett lagförslag krävdes att båda kamrarna röstade för. Om kamrarna blev oeniga om budgetbeslut och andra ekonomiska frågor avgjordes de i en gemensam omröstning.

Liberalerna avskydde detta system. Karl Staaff, som beundrade brittisk parlamentarism, ville att regeringsmakten skulle bygga på majoritetsförhållandena i andra kammaren. Men så blev det inte, utan det parlamentariska genombrottet 1917 skedde utan att första kammarens makt rubbades det minsta.

Under hela efterkrigstiden hade Socialdemokraterna en bekväm egen majoritet i första kammaren, framröstad inte av folket utan av socialdemokratiska kommunpolitiker. Det indirekta valsättet till första kammaren gynnade starkt det största partiet.

Även när de borgerliga fick majoritet i andra kammaren hade S därför kunnat omöjliggöra lagförslag som förde landet i liberal riktning. Socialdemokraternas övertag i första kammaren var så stort att de oftast också hade egen majoritet vid gemensamma voteringar i budgetfrågor.

I valet 1956 röstade väljarna röstade fram en tydlig borgerlig majoritet i andra kammaren, men den blockerande S-majoriteten i första kammaren bestod. I gemensamma omröstningar hade den borgerliga budgeten vunnit enbart om kommunisterna hade stött den framför en S-budget.

Men kunde inte kommunisterna kräva inflytande genom hot om misstroendevotum? Nej, det kunde de inte. Misstroendeomröstningar infördes först 1969, lagom till Erlanders sista triumfval.

Kommunisterna kunde inte heller hota med att vägra rösta för Erlander som statsminister, för det var inte riksdagen utan kungen som utsåg statsminister. Erlander behövde alltså inte lyfta ett finger för att ta emot kommunisternas stöd.

I Tage Erlanders dagböcker finns många notiser om möten med Bertil Ohlin och andra borgerliga partiledare, antingen för att förhandla eller för att informera. Kommunisterna brydde han sig inte om. ”Hilding Hagberg kom till riksdagen i går och doftade sprit, solsken och samförstånd. Inbillar han sej något”, som han skriver i en dagboksnotis från 1953.

Om ett politiskt extremistparti saknar påtryckningsmedel kostar det inget för en regering att passivt ta emot dess stöd. Läget blir ett helt annat om partiet har en position där det varje dag kan kräva betalt i politiska leveranser för att inte fälla regeringen. Det gällde på Bertil Ohlins tid och det gäller nu.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s