Därför kandiderar jag i riksdagsvalet


Untitled-3 copy

Den 28 augusti börjar Liberalernas rådgivande medlemsomröstning om hur valsedeln till riksdagsvalet 2018 ska se ut. Är du medlem i Liberalerna är jag mycket glad om du ger mig din röst.

Det finns några saker som alltid har varit en röd tråd i mitt politiska engagemang som riksdags- och kommunpolitiker. Det handlar om att försvara rättsstaten och det demokratiska systemet. Det handlar om att försvara öppenheten och varje människas rätt att välja sin egen väg i livet, utan att hindras av sin bakgrund, fördomar eller diskriminering.

Om jag får det stora förtroendet att företräda Liberalerna i riksdagen nästa mandatperiod är detta några frågor som kommer att ligga mig allra närmast:

1. Stärk rättsstaten

Få saker kan kränka en människas frihet så mycket som ett allvarligt brott. Jag tänker aldrig acceptera att så få anmälda brott klaras upp. Och jag tänker aldrig acceptera att så många tvingas leva i en vardag där kriminella ligor slåss om makten i det egna bostadsområdet.

Det behövs fler poliser, särskilt i utsatta stadsdelar. Det behövs även fler och tidigare sociala insatser till hjälp för unga på väg in i kriminalitet. Att stärka rättsstaten är en liberal huvuduppgift.

2. Demokratin är inte osårbar

Minns du? Det var bara för några år som det pratades om att de flesta hade blivit liberaler. Men andra länder visar hur snabbt det kan gå åt fel håll, och vårt land är inte immunt.

Sverige behöver det som finns i de flesta demokratier – en författningsdomstol som kan stoppa lagar som kränker de grundlagsfästa fri- och rättigheterna. Att göra demokratin starkare mot angrepp är en liberal huvuduppgift.

3. Dina möjligheter, allas frihet

När det blir högre i tak i samhället ökar allas frihet. Många segrar har vunnits, men mycket återstår.

Sverige är långt ifrån jämställt. Hedersrelaterat förtryck bestjäl tiotusentals unga på deras frihet. Fördomar, tystnad och trakasserier är vardag för många hbtq-personer.

Extrema krafter växer sig starkare. Deras världsbild, där människan reduceras till sin grupptillhörighet, är liberalismens raka motsats. Det är viktigare än någonsin att motverka allt konserverande grupptänkande. Att öka varje människas rätt att själv formulera sina livsmål är en liberal huvuduppgift.

Och det bästa ligger framför oss

Det saknas sannerligen inte problem och hot i vår samtid. Men människans förmåga att hitta nya vägar är också stor.

Jag vet att inget förändras av sig självt. Jag är lösningsinriktad, uthållig och blandar gärna framtidsoptimism med en gnutta skepsis. Jag vet att Sverige behöver mer av liberalism, inte mindre. Nu ber jag om förtroendet att som riksdagsledamot bidra i det arbetet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s