TCO och Almega kritiserar – men från olika håll


Mer direktbloggande från riksdagens hearing om jobbskatteavdragets effekter:

Roger Mörtvik, TCO:

Det finns ett visst teoretiskt stöd för att jobbskatteavdrag ska ge ett ökat arbetsutbud och ökad sysselsättning. Det förutsätter dock att folk känner till jobbskatteavdraget.

Novus Opinion har i maj 2011 gjort en opinionsundersökning om jobbskatteavdraget. Nästan inga säger sig ha ändrat sitt arbetsutbud efter att ha fått jobbskatteavdrag.

Jobbskatteavdraget har lett till ökade kostnader för att vara med i a-kassan, mer pengar i plånboken till den som arbetar, lägre nettoersättning till arbetslösa och sjuka samt bortfall av skatteintäkter.

Bättre vore att satsa på tillväxtskapande investeringar, höja a-kassan, införa kraftfulla jobbskatteavdrag till långtidsarbetslösa och socialbidragstagare samt att slopa värnskatten.

Lena Hagman, Almega:

Jobbskatteavdraget har lett till högre disponibla inkomster och ökade drivkrafter för att jobba. Regeringen är dock för optimistisk om jobbskatteavdragets effekter för att förklara den ökade sysselsättningen. Andra förklaringar är en kraftigt ökad efterfrågan på högutbildade, främst i tjänstesektorn och till tre fjärdedelar inom kunskapsintensiva branscher. Här är arbetslösheten mycket låg.

År 1993 var 60 procent av de anställda i svensk ekonomi lågutbildad personal med högst två års gymnasieutbildning. År 2010 var andelen 36 procent. Samtidigt har andelen högutbildad personal med minst tre års högskoleutbildning ökat från 13 till 24 procent.

Jobbskatteavdraget har säkert bidragit till ökat arbetskraftsdeltagande och ökad sysselsättning, men jobbökningen har främst skett i specialiserade branscher.

Mina övriga bloggnotiser från riksdagshearingen:

Bloggade från riksdagshearingen gjorde också min riksdagskollega Lena Asplund (M). Medier om hearingen: Sveriges radio, Dagens Nyheter, Smålandsposten.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Svensk politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s