Konjunkturinstitutet: 90 000 fler sysselsatta med jobbskatteavdraget


Jesper Hansson, Konjunkturinstitutet, är nästa talare i hearingen om jobbskatteavdragets effekter.

Vi gjorde en egen bedömning av effekterna av jobbskatteavdraget i december 2011. Vår bild ligger nära finansdepartementet. Vår bedömning är att antalet sysselsatta ökar med 2 procent eller omkring 90 000 personer på lång sikt, i första hand genom att arbetskraften ökar netto med 75 000 personer, i andra hand genom att arbetslösheten sjunker med 15 000 personer. Detta sker genom att arbetskraften blir högre samtidigt som arbetslösheten blir något lägre på lång sikt.

Effekten på medelarbetstiden blir dock liten. Exempelvis är det säkert många 65-plussare som jobbar deltid några år extra. Det håller nere medelarbetstiden. De senaste siffrorna från SCB har dock visat att medelarbetstiden faktiskt har ökat sedan 2009, vilket delvis skulle kunna bero på jobbskatteavdraget. Men där är nog den sänkta sjukfrånvaron viktigare.

Någonting har hänt på den svenska arbetsmarknaden. Arbetskraften har ökat mer än befolkningen, något som rimligen delvis beror på jobbskatteavdraget. De andra åtgärder som vidtagits kan inte ensamma förklara detta. Jobbskatteavdraget har haft betydande effekt och vi kanske inte har sett den fulla effekten ännu.

Däremot är det svårare att bedöma effekten på arbetslösheten. Vi har blivit överraskade av att arbetslösheten inte steg mer under finanskrisen, men det är svårt att veta exakt vad som beror på jobbskatteavdraget. Men på längre sikt tror vi att jämviktsarbetslösheten kommer att gå ner lite grann, ungefär 0,4 procentenheter. Det dröjer dock innan vi kan dra säkra slutsatser om detta.

Sammanfattningsvis anser Konjunkturinstitutet att jobbskatteavdraget med stor sannolikhet har haft en positiv effekt på arbetskraftsutbudet.

Mina övriga bloggnotiser från riksdagshearingen:

Bloggade från riksdagshearingen gjorde också min riksdagskollega Lena Asplund (M). Medier om hearingen: Sveriges radio, Dagens Nyheter, Smålandsposten.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Svensk politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s