Varför mörkar Socialdemokraterna sina egna jobbsiffror?


Socialdemokraternas vårmotion ger vissa svar om vart det största oppositionspartiet är på väg. Men på andra områden kvarstår oklarheterna, och det finns också en del rena besynnerligheter som gör att nya frågor måste ställas.

Till att börja med några punkter kring en huvudfråga – jobbpolitiken.

 Socialdemokraterna lyfter, helt korrekt, fram ungdomsarbetslösheten som ett särskilt stort problem för Sverige. Partiet erkänner också på sidan 20 sitt eget misslyckande: det var i slutet av Socialdemokraternas egen regeringsperiod, under perioden 2000–2005, som ungdomsarbetslösheten exploderade från 10 till drygt 20 procent, en nivå där den sedan dess bitit sig fast. (Att siffrorna ligger kvar på samma nivåer trots att Sverige påverkats av den värsta globala ekonomiska krisen sedan den stora depressionen på 1930-talet är värt att notera, men det är förstås ingenting att vara nöjd med.)

Den första frågan blir då varför Socialdemokraterna tror att det blir mer lockande att anställa om arbetsgivaravgifterna för ungdomar fördubblas – i reda pengar en skatte- och avgiftshöjning på 16 miljarder kronor.

Att sänka eller rentav slopa arbetsgivaravgifterna kan tvärtom vara ett sätt att hålla trösklarna låga för den som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Detta är också huvudtanken bakom nystartsjobben: ju längre du varit arbetslös, desto längre slipper arbetsgivaren betala arbetsgivaravgifterna när du blir anställd. Det är ett recept som varit framgångsrikt – just nu har nästan 43 000 personer ett riktigt arbete genom nystartsjobb (källa: Arbetsförmedlingen).

Och här kommer nästa förvånande förslag från Socialdemokraterna, nämligen att försämra och försvåra för nystartsjobb just bland ungdomar.

Redan på sidan 5 i vårmotionen sägs att nystartsjobben för ungdomar utan gymnasieutbildning ska villkoras mot att den unge förpliktar sig till en utbildningsplan (fastställd av myndigheten Arbetsförmedlingen, får man förmoda). Inget myndighetsgodkännande, inget nystartsjobb. Och för att verkligen understryka saken sägs att detta ska gälla alla arbetslösa ungdomar utan gymnasieutbildning.

Fråga nummer två blir alltså hur mer byråkrati och begränsningar ska göra det attraktivare att anställa ungdomar genom nystartsjobb.

En annan underlighet är vilken verklighet som Socialdemokraterna utgår från. På sidan 14 och 15 för partiet ett resonemang om vad som kallas ”det varaktiga, egentliga utanförskapet”, och Socialdemokraterna hänvisar då till en PM från Riksdagens utredningstjänst (RUT) med beräkningar av hur den så kallade breda arbetslösheten utvecklas. I motionen återges detta med orden:

”De som befinner sig i varaktig bred arbetslöshet har ökat under i princip hela den undersökta perioden, och ökningen visar inga tecken på att mattas av efter 2006. Även andelen av befolkningen i arbetsför ålder (16–64 år) tenderar att växa över tid.”

Det intressanta är att Socialdemokraternas egen RUT-PM visar något annat, om utvecklingen efter 2010 inkluderas – men av någon outgrundlig orsak återgavs inte siffrorna efter 2010 i motionen.

Som riksdagsledamot beställde jag fram PM:n och fann då att Riksdagens utredningstjänst i själva verket skriver följande:

”Med förbehåll för osäkerhetstalen tenderade andelen av befolkningen i ’bred arbetslöshet’ att minska fram till oktober 2008, varefter trenden vände uppåt. Sedan 2010 har andelen av befolkning i ’bred arbetslöshet’ åter minskat.”

RUT fortsätter sedan: ”De mest rättvisande jämförelserna görs mellan motsvarande månader under olika år”, varefter det presenteras en tabell (nr 1 i PM:n) som visar månadssiffrorna från januari 2006 till januari 2012. Av tabellen framgår att den breda arbetslösheten låg på samma nivå i januari 2012 som i januari 2008 (före finanskrisens utbrott) och på en klart lägre nivå än motsvarande månad 2006.

Fråga nummer tre blir alltså: Varför mörkar Socialdemokraterna jobbsiffrorna i det underlag partiet själv hänvisar till?

Finns det då något beröm alls att ge till vårmotionen?

Ja, det är välkommet att partiet nu verkar backa från sin tidigare idé om ett investeringspolitiskt mål, alltså att staten ska avsätta ett årligt minimibelopp till investeringar oavsett samhällsekonomiska kalkyler.

Idén om ett investeringsmål kunde i förstone låta tilltalande, men den var dålig, och det av samma skäl som det är en dålig idé av Mitt Romney att kräva att anslagen till USA:s försvarsmakt ska utgöra en minimiandel av landets BNP som inte får underskridas oavsett det säkerhetspolitiska läget. Visst ska investeringarna i exempelvis infrastrukturen fortsätta att öka, men det styrande ska inte vara målet att göra av med pengar utan de samhällsekonomiska fördelarna i form av bättre tillväxtförutsättningar eller vinster för miljön.

I medierna: Dagens Nyheter (1), (2), Ekot, SvD (1), (2), Expressen, Aftonbladet (1), (2), SVT (1), (2).

Bland socialdemokrater i bloggosfären snålas det däremot inte på berömmet: Martin Moberg, Johan Westerholm, Annika Högberg, Monica Green. Se å andra sidan Carl B. Hamiltons (FP) kommentar.

Annonser

8 kommentarer

Filed under Svensk politik

8 responses to “Varför mörkar Socialdemokraterna sina egna jobbsiffror?

 1. Rudis

  Bra skrivet, men detta måste ut i mainstreammedia, annars är det bara en kommentar för fåtalet nördar som följer den politiska debatten. Fixa in detta på dn-debatt eller brännpunkt…

 2. Lasse Winter

  Inte bara mörkar sina egna jobbsiffror, kommer även med lögner i sin skuggbudget. Man skriver: ” uppgick den sesongsrensade arbetslösheten i mars i år till 7.3 procent, Det innebär att arbetslösheten är på en högre nivå än augusti 2006 ( 7.0 procent ).” Hallå, Hallå, man kan aldrig jämföra augusti månad till mars månad, sanningen är att arbetslösheten var mars 2006 ,- 7.4 procent och mars 2012,- 7.3 procent.

 3. Lasse Winter

  Även sesongsrensade ungdomsarbetslösheten är lägre mars 2012 ,- 23.0 procent än mars 2006 ,- 23.1 procent.

 4. Kent Karlsson

  Och ni tycker att någon tiondels procentenhet hit eller dit är så fruktansvärt viktigt? Men fortsätt ni ert statistikdribblande från Alliansens håll men vi väljare är hjärtligt trötta på det och ser det för vad det är!
  Lögn
  Förbannad lögn
  Statistik

  • Kent: Det är intressant att dina anklagelser om ”statistikdribblande” blir till något som riktas till Alliansen. Du har inga synpunkter på hur Magdalena Andersson mörkar vad som faktiskt står i hennes eget utredningsunderlag från riksdagen?

   • Kent Karlsson

    Vi har nu hört på ert statistikdribblande i snart sex och som jag nämnde tidigare är vi hjärtligt trötta på det!
    Vi som lever i verkligheten och inte i en statistisk virtuell värld ser vad som döljer sig bakom dessa siffror.
    Ni kan använda statistiken för att få fram vilket resultat ni vill ha i slutänden.

    Nu ÄR det strax under 400 000 arbetslösa, det är fakta, och hur ni än trixar med siffror hit eller dit så är det så!
    Fakta ligger på bordet! Jag och många med mig skiter högaktningsfullt i vad arbetslösheten var 2005, 1938, eller vad den var 1875!
    Det är 400 000 arbetslösa MÄNNISKOR idag år 2012 som vill ha ett jobb! Jag är en av dem.

    Vad vi som lever i verkligheten ser är en handlingsförlamad ideologiskt förblindad regering som inte vill inse att deras ”arbetslinje” inte fungerat men de väljer att ”sitta still i båten” och hoppas på att ”marknaden” skall fixa problemen åt dem!
    Den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar har INTE fungerat! Fakta ligger ju också där på bordet, de går inte att dölja ens med statistik!

    Jobbskatteavdraget har inte ökat jobbutbudet, hade det gjort det hade det inte varit 400 000 arbetslösa idag.
    Dessutom tror jag inte att det heller var huvudsyftet med jobbskatteavdraget, syftet med det var att slå in en kil mellan arbetare som hade jobb och arbetare som inte hade det av en eller annan anledning! Men nu skall jag inte förlora mig i det, det kan vi ta en annan gång.

    Så återigen. Det hjälper inte hur ni trollar med siffror så säger verkligheten emot er!

    Som Stefan Löfven så träffande uttryckte det i sitt1 maj-tal:

    ”REGERINGEN VÄNTA PÅ BÄTTRE TIDER. VI VÄNTAR PÅ EN BÄTTRE REGERING”

 5. Martin

  Så du menar att den nuvarande ungdomsarbetslösheten här Urusel ur ett Europeiskt perspektiv? Den är sämre än genomsnittet, men inte med mycket. Och att hålla en ungdomsarbetslöshet STILLA genom en av de värsta kriserna det senaste århundradet? Fråga PIIGS länderna om de skulle vara nöjda med en sådan utveckling, eller Usa?

  Ni klagar och klagar, och blundar för ALLA omständigheter som skulle vara till nackdel för er egen argumentation. Därför är alliansröstare trötta på er att ni aldrig kan se HELA verkligheten utan snöar in på er egen lilla verklighet som aldrig någonsin kan påverkas av någonting annat än den gudomliga staten som är Socialdemokraternas rätt att ha, bara för S, i evigheten. Amen.

  • Kent Karlsson

   Jag skulle visserligen inte kommentera mera här men ett svar skall du få.
   ”Därför är alliansröstare trötta på er att ni aldrig kan se HELA verkligheten utan snöar in på er egen lilla verklighet som aldrig någonsin kan påverkas av någonting annat än den gudomliga”

   Ser ut som Alliansröstarna blir färre och färre!

   Apropå PIIGS-länder så var de ju inte ALLA under vänsterstyre när det började gå snett. Grekland hade ju en högerregering under flera år fram till valet 2009. Men Grekland situation är väl naturligtvis de helt oskyldiga till?

   Meningslöst att fler svarar på mitt inlägg då det inte blir flera inlägg här från mig!
   ”REGERINGEN VÄNTA PÅ BÄTTRE TIDER. VI VÄNTAR PÅ EN BÄTTRE REGERING”
   Tror det kommer att sätta sig ganska bra bland väljarna!

   Ha ett bra liv alla ni Alliansens vänner!

   Ps: Vad tror ni om KD? Tror ni att de kommer att klara 4% 2014 eller kommer ni att förlora ett Alliansben? C ligger väl inte heller så bra till va? Klarar de 4% 2014 eller kommer ni att förlora ett ben till! Ni i FP har väl inte heller siffror som får era medlemmar att göra vågen av lycka, eller?
   Men det går nog vägen med stödröster från M skall ni se, fast det innebär ju förlorade M-röster då förstås. Summan av röster för Alliansen blir ju ändå de samma. Kanske Reinfeldt blir så desperat att behålla makten att han tar in SD?
   Förresten hur känns det att vara ”föda” åt M, de äter ju upp er småpartier till det inte finns något kvar av er!
   Det spelar ju ingen roll för en Centerpartist, Folkpartist, eller Kristdemokrat hur de röstar de får ju i alla fall M`s politik i allt väsentligt! Ibland får ni ju ett ”köttben” att knapra på en stund och det verkar ni ju vara nöjda med!

   Nä nu är det läggdags!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s