Varför straffar Miljöpartiet glesbygdsborna?


När argumenten brister, höj rösten. I kvällens partiledarutfrågning (förlåt, utfrågning av hälften av språkrören ska det förstås vara) blev Maria Wetterstrand riktigt indignerad av en mejlkommentar om att Miljöpartiets politik knappast skördar några röster i glesbygd. I själva verket, framhöll Wetterstrand, är det den sittande regeringen som är dum och dålig i sin glesbygdspolitik. Och därmed hann programtiden ta slut innan hon fick några följdfrågor om på vilket sätt Miljöpartiet gör livet lättare för glesbygdsborna.

Det var synd, för den inskickade mejlkommentaren hade förtjänat ett ordentligare svar. Här har vi ett parti vars andel i väljarkåren avtar med kvadraten på avståndet till Södermalm, och som går till val på

  • Att höja skatten på lastbilstransporter med 4 miljarder kronor (vilket slår hårdast mot tillverkningsindustri i glesbygd där järnvägsförbindelser saknas)
  • Att ovanpå det höja bensinskatten i skogslänen med 1 miljard kronor
  • Att införa en ny skatteregel som gör klimatinvesteringar i glesbygdshus mindre lönsamt än i storstadsfastigheter

På vilket sätt hjälper detta glesbygden?

De två första punkterna – kilometerskatten och bensinskatten – har diskuterats så ofta att jag hoppar över dem här. Men jag vill uppehålla mig vid det sista förslaget, vänsterblockets nya ”klimatavdrag” som lades fram i samband med regeringsplattformen och som presenterats som en stor framgång för just Miljöpartiet. Avdraget går ut på att den husägare som gör energibesparande investeringar i sin fastighet (enligt olika mätningar och beräkningar som det blir för krångligt att gå in på här) ska få sin fastighetsavgift nedsatt till noll i tre års tid.

Vad miljöpartisterna på Nytorget inte verkar ha fattat är att detta är en direkt skattediskriminering av glesbygden, och ett öppet gynnande av stadsborna. Det är ju i Sveriges avfolkningsbygder, och främst i Norrlands inland, som det fortfarande finns gott om bostäder med så lågt taxeringsvärde att ägarna inte betalar full fastighetsavgift. I stället för den maximala avgiften på drygt 6 000 kronor betalar de 3 000 eller 2 000 kronor, i vissa fall ännu mindre. Och trots att energisparinvesteringen rimligtvis är lika dyr, så ska de alltså få en lägre kompensation bara för att taxeringsvärdet är lägre.

Min egen gissning är att miljöpartisterna helt enkelt inte fattar konsekvensen av sitt eget förslag. Som Anna Dahlberg konstaterar på Expressens ledarsida är det ganska mycket slarv och rena konstigheter i oppositionens förslag, från den sänkta maxtaxan i barnomsorgen (som presenterades som ett stöd till betryckta ensamstående mammor trots att förslaget bara berör familjer med hygglig eller god inkomst) till förmögenhetsskatten som ingen kan förklara.

Eller är jag orättvis? Är det medvetet som Miljöpartiet vill gynna storstadsbor framför glesbygdsbor med sin politik? Nu har du chansen att svara, Maria.

Massmedier om utfrågningen: Expressen (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), Aftonbladet (1), (2), (3), (4), (5), Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet (1), (2), (3).

Annonser

1 kommentar

Filed under Svensk politik

One response to “Varför straffar Miljöpartiet glesbygdsborna?

  1. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-09-10 FM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s