Sifo: Alliansen leder, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna på gränsen


Med drygt en månad kvar till valet ligger Alliansen kvar i ledning enligt dagens Sifo, rentav med en minimal (och förstås inte säkerställd) ökning av försprånget från 3,3 till 3,6 procentenheter. I praktiken är ställningen mellan blocken svårbedömd eftersom skillnaden inte är tillräcklig för att ligga utanför felmarginalen. Att mätning efter mätning visar på ett övertag för Alliansen visar ändå att utgångsläget är hyggligt inför en ohyggligt jämn slutspurt.

Det är förstås roligt att Folkpartiet ökar en aning, men allra mest intressant är att såväl Centerpartiet som Kristdemokraterna nu hamnar på betryggande avstånd från fyraprocentspärren. Samtidigt ligger både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet så nära spärren att inget av partierna kan veta om det alls blir riksdagsplatser.

Valrörelsen har inte börjat bra för vare sig Lars Ohly eller Mona Sahlin. Massmediernas olyckskorpar har länge kraxat om Centern och KD, men just nu är det faktiskt Vänsterpartiet som löper störst risk att få tömma sina kanslilokaler i riksdagshuset. När kommer rapporteringen om detta?

I massmedia: Svenska Dagbladet, Dagen, Expressen, SVT, Aftonbladet.

Bloggosfären: Mikael Abramsson, Per AltenbergMikael AnderssonPeter AnderssonThomas Böhlmark, Mattias GrängzellDen hälsosamme ekonomistenHögbergs tankar, Joakim Hörsing, P.-O. KjellbergRasmus Lenefors, Martin Moberg, Kent PerssonTommy Rydfeldt, Röda BergetLasse Strömberg, Mathias Sundin och många till. (Är det bara män som kommenterar opinionsmätningar …?)

Annonser

7 kommentarer

Filed under Svensk politik

7 responses to “Sifo: Alliansen leder, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna på gränsen

 1. Bengt Bengtsson

  Det bästa som kan hända i valet är att
  V. åker ur riksdagen och att FP och C ökaroch att alliansen fortsätter att regera med EGEN majoritet

 2. mb

  Roligt med den generösa inställningen till andra allianspartier. Skulle tro vi är många som resonerar på samma uppoffrande sätt.

 3. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Positiv fp-trend i Sifo

 4. Pingback: Bloggreaktioner på dagens SIFO « Joakim Hörsing

 5. Olle

  Underbart att SD verkar komma in. Nya friska vindar som kommer blåsa på det rådande etablisemanget som håller varandra om ryggen. I år blir det SD för mig den 19 sep. Trött på de vinklade politiskt korrekta nyheterna på de etablerade sidorna. Tacka vet jag Politiskt Inkorrekts nyhetssida. Tack för mig.

 6. Bengt: Ja, låt oss arbeta för detta. Men inget är säkert – även om siffrorna går åt rätt håll är det ändå fruktansvärt jämnt.

  Olle: Jaha, så Politiskt inkorrekt är alltså inte politiskt vinklad. Intressant.

  Mb: Tack för de vänliga orden, även om det kanske inte handlade om något uppoffrande för min del eftersom även Folkpartiet går framåt enligt opinionsmätningen. Men för Allianssamarbetets skull är det förstås viktigt att det inte bara går bra för ett parti utan för hela laget.

 7. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-08-16 FM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s