Vänsterpartiet håller i taktpinnen


Förre Expressen-chefredaktören Staffan Thorsells bok Sverige i Vita huset (Bonnier Fakta 2004) är högaktuell i årets valrörelse trots att den utkom för några år sedan. Ämnet för Thorsells grundligt pålästa och spänstigt skrivna bok är förhållandena på högsta nivå mellan Sverige och USA, och just nu är det intressant att jämföra hans tankar om framtiden med hur det verkligen blev.

Så här skriver han nämligen om Göran Perssons och Socialdemokraternas syn på relationerna till USA (s. 288-289):

Göran Persson uppfinner ständigt nya förkortningar för att samverka med Nato. Han skickar svenska soldater som står under Nato-befäl till Afghanistan och Sverige hjälper till att utbilda poliser som skall arbeta i det nya Irak. […] Men han tar ingen riktig debatt med den utrikespolitik som vänsterpartiet och miljöpartiet står för. Det skulle hota hans eget regeringsunderlag och dessutom har deras idéer alldeles för många anhängare i hans eget parti. Han förnyar utrikespolitiken men han är en klen opinionsbildare för det han försöker göra. […]
   Man kan undra hur länge det kommer att fungera med en utrikespolitisk maktutövning som är så svagt förankrad. Hur länge dröjer det innan någon i det egna partiet siktar på tiden efter Persson och gör sig till talesman för partiets egen vänster, till exempel genom att börja kritisera USA? [Mina markeringar]

Staffan Thorsell fick rätt. Under Mona Sahlin som partiledare har Socialdemokraterna lagt sig platt för den USA-fientlighet som har sitt starkaste fäste i Vänsterpartiet. Det är en triumf för Lars Ohly och Hans Linde att Socialdemokraterna nu går till val på att kräva att USA ensidigt skrotar alla kärnvapen och stänger alla militärbaser världen över.

Följderna för den internationella säkerheten på Koreanska halvön eller i Kaukasus, för att bara nämna två krishärdar, skulle bli oöverblickbara. Men detta går vänsterblocket till val på. Och det är Vänsterpartiet som fått sätta sin prägel på politiken gentemot USA.

Jag gissar att Göran Persson och andra gamla stammens socialdemokrater är både besvikna och oroliga över den utrikespolitiska kurs deras parti slagit in på.

Om detta har jag själv bloggat tidigare (se här). Andra som bloggat: Johannes (V), Staffan Danielsson (C), Rasmus Jonlund (FP), Gulan Avci (FP), Victor Zetterman (FP). Media t.ex. DN, SvD.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Internationell politik, Svensk politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s