Intervjuad i Dagens Nyheter


Dags för Pride! I dag intervjuas jag i Dagens Nyheter i en längre artikel om RFSL: 60-årsjubileum i år. Läs själv här. Senare på dagen medverkar jag i seminarier om jämställdhet och om namnlagen.

Andra bloggare om Pride, RFSL och hbt-frågor: Amanda Brihed, Catrine Norrgård, Carina BobergPer-Arne Jonsson, Svensson (Zaramis), Christian Valtersson, Linnéa Darell.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Demokrati och rättsfrågor, Svensk politik

3 responses to “Intervjuad i Dagens Nyheter

 1. Access

  Det som inte sägs i artikeln är att det stora arbetet inom RFSL drevs av bögarna. I början av 90-talet – när RFSL redan blivit en politisk maktfaktor – började flatorna ge sig in i organisationen. Tidigare hade de isolerat sig på kvinnohus och liknande som inte hade något utåtriktat politiskt arbete.
  Men när RFSL hade både makt och medel gick de in, tog över och förvandlade RFSL till en radikalfeministisk rörelse.

  I början av 2000-talet var det många bögar som lämnade RFSL, trötta på att argumentera för åsiktsfrihet och mot feministisk fundamentalism.

  RFSL har gått från att vara en manligt dominerad liberal rörelse till att bli en kvinnligt dominerad radikalfeministisk. Och jag kan inte se nån väg tillbaka.

  • Så det tycker du. Själv ser jag det som en stor framgång att RFSL under det senaste årtiondet har blivit bättre på att vända sig till både män och kvinnor, även om förbundet har en lång historia av mansdominans.
   Det där med förbundets politiska kurs är en gammal stridsfråga. Också på den tiden jag satt i förbundsstyrelsen fanns det ifrågasättanden av RFSL som en typisk vänsterorganisation. Lustigt nog fanns det också gott om vänsterfolk som anklagade RFSL för att vara smygborgerligt …
   När det gäller feminismen tror jag den mest rättvisande beskrivningen är att RFSL i olika frågor har hämtat inspiration från olika slags feministiska idériktningar. Den hållning som genomsyrar idéprogrammet skulle jag själv beskriva som en individbaserad likhetsfeminism med queerpolitisk förankring. Det finns också inslag som mer knyter an till sexradikal feminism – men också radikalfeminism, till exempel när förbundet uttalade sitt stöd för Margareta Winbergs kvinnofridslagstiftning trots att den uttryckligen skapade en brottshierarki där mäns våld mot kvinnor skulle särskiljas från övrigt våld mot kvinnor (däribland våld i samkönade relationer). Men då är vi tillbaka på 1990-talet och jag är inte säker på att RFSL skulle uttrycka sig på samma sätt i dag.

 2. Pingback: Politiska inlägg från Twingly 2010-07-26

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s