Vänsterpartiet-internationell säkerhet: 76-26


”En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser.” Citatet kommer från oppositionens utrikespolitiska rapport.

Och nej, det är ingen lösryckt mening ur ett bredare resonemang om global nedrustning. Inte något annat land uppmanas att avveckla sina militärbaser utomlands – bara USA.

Att vänsterblocket enats om detta krav är en triumf för Vänsterpartiet, som allt tydligare sätter sin prägel på oppositionens gemensamma utrikespolitik. Och den som till äventyrs undrar varifrån kravet på att USA ska avveckla alla militärbaser har kommit, kan studera Vänsterpartiets internationella program som rimligtvis legat till grund för förhandlingarna.

Fast Vänsterpartiets internationella program har nog fått en felaktig rubrik. Det är inte ett program om internationella frågor utan om USA, ett land som går som ett spöke genom hela texten från början till slut. USA nämns hela 74 gånger i programmet, att jämföra med Sverige som nämns ynka 26 gånger och Europa som nämns 24 gånger. (Ryssland nämns en enda gång.)

Men i själva sakfrågan: Varför bara USA?

 • Varför vill Socialdemokraterna att USA ska lämna Afghanistan medan Sverige ska stanna kvar?
 • Varför måste USA lämna Island oförsvarat, medan Storbritannien får ha baser på Cypern?
 • Vad händer med säkerheten på Koreanska halvön om USA överlåter åt Sydkorea att försvara sig självt mot kärnvapenmakten Nordkorea?
 • Varför måste USA avveckla sin militära närvaro i Kirgisistan medan det är helt i sin ordning att Ryssland har militärbaser i samma land?
 • Varför ska USA dra tillbaka 1 600 man från Turkiet, medan Ryssland kan behålla sin militära närvaro i de ockuperade områdena i Georgien?

Svaret ligger, tyvärr, i öppen dager. Det är Vänsterpartiets antiamerikanism som nu bildar grunden för Sveriges utrikespolitik om det blir maktskifte i höst. Succé för Lars Ohly och tilltänkte utrikesministern Hans Linde. Men den internationella stabiliteten och säkerheten blir förloraren.

På många håll i media: Svenska Dagbladet (1), (2). I bloggosfären: Adam Cwejman, Nina Larsson, Rasmus Jonlund, Carl B. Hamilton, Niklas Frykman.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Internationell politik, Svensk politik

2 responses to “Vänsterpartiet-internationell säkerhet: 76-26

 1. Petter

  2012 tar Sydkorea enligt Sydkoreanska inrikes och demokratiskt fattade beslut över USAs styrka i Sydkorea och de har själva uttryckt önskan att avveckla USAs trupper där, varför du nu tror 25000 man gör så stor skillnad, USA drog tillbaka sina kärnvapen därifrån 91 och Sydkorea har ingen makt över amerikas arsenal. Däremot gör Amerikanska övningar där stor skillnad. I att hetta upp konflikten. Dessutom skulle säkerhetsrådet ingripa. Ingen har föreslagit något annat. Sen ska du nog se att även Vänsterpartiet kommer vara pragmatiska i frågan.

  • Det där skulle jag vilja att du anger källa på. Såvitt jag kan bedöma betyder förändringen i april 2012 enbart att det högsta befälet över de sydkoreanska styrkorna vid händelse av krig övergår från USA till Sydkorea (se t.ex. här). Det är något helt annat än att USA skulle avveckla sina militära närvaro där, t.ex. flygbaserna i Kunsan och Osan.

   Exakt vad i Vänsterpartiets utrikespolitik får dig att tro att Vänsterpartiet – av alla partier! – skulle driva på för en pragmatisk tillämpning av det särskilda kravet att USA ska avveckla alla militärbaser? Sjuttiofyra gånger nämns landet i Vänsterpartiets internationella program, sjuttiofyra gånger i fördömande syfte.

   Vänsterpartiet går till val på att bryta med ”Europas och Sveriges underordning under USA”, ”utmana USA:s och det internationella kapitalets maktanspråk” och ”försvaga USA-imperialismen” (för att ta några citat ur partiets eget program). Nu kasserar partiet in en jackpot när också Maria Wetterstrand och Mona Sahlin gått med på det ensidigt riktade kravet att stänga alla amerikanska militärbaser över hela världen. Varför skulle i så fall just Vänsterpartiet dra i bromsen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s