Starkare lag mot flyktingspionage på väg


Att främmande makt opererar i Sverige för att spionera mot flyktingar som kommit hit är en av de allvarligare formerna av spionage. Flyktingar får sitt privatliv kartlagt, de utsätts för indirekta eller direkta påtryckningar eller så används informationen mot deras släktingar i hemlandet.

Men lagstiftningen är trubbig och omodern när det gäller flyktingspionage. Bestämmelsen om ”olovlig underrättelseverksamhet” har dömts ut av åklagare som hemmahörande i en annan tid.

För mig är detta en fråga om att värna demokratin och asylrätten. Sverige ska vara en fristad för människor som förföljts – inte en spelplan för främmande makt som försöker hindra människor att utöva sina politiska rättigheter också här.

Redan 2005 motionerade jag i riksdagen om att lagstiftningen om flyktingspionage måste ses över, och 2007 tog Folkpartiet också ställning för samma sak på sitt landsmöte. För någon tid (den 27 mars) sedan intervjuades jag också i Konflikt i P1 om flyktingspionage. Mer finns att läsa på programmets webbplats. Sändningen finns uppe för lyssning här.

Och nu har regeringen kommit loss. Äntligen utreds lagstiftningen om skyddet mot underrättelseverksamhet från främmande makt, och i direktiven till utredningen nämns bland annat flyktingspionage (om än övergripande).

Om ganska exakt två år, den 27 april 2012, ska utredningen vara klar. Det är en viktig händelse för politiska flyktingar och andra som i dag känner oro för vad deras ursprungsländer ägnar sig åt här i Sverige.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Demokrati och rättsfrågor, Internationell politik, Svensk politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s