Äntligen friare namnlag på gång


Den här frågan kommer aldrig att toppa slutdebatterna i en valrörelse, men för de människor som hamnar i kläm på grund av dagens regler är den viktig. Därför är det bara att applådera att regeringen nu äntligen har beslutat om en parlamentarisk utredning för att se över namnlagen.

Det blir första gången på över 30 år som reglerna ses över. Under tiden har individer fastnat i en juridisk snårskog för att de råkar vara transpersoner och vill ha ett förnamn som stämmer bättre med könsuttrycket eller för att de råkar vara invandrare från ett land med en annan namntradition.

Det är meningslöst och ovärdigt att tvinga myndiga människor att slåss mot myndigheter och domstolar enbart för att de vill välja ett namn som kanske är ovanligt men inte skadar någon. Förra regeringen kom aldrig till skott med att utreda namnlagen, trots flera påminnelser från riksdagen. Det tog ett tag innan dagens regering gav klartecken – men nu kommer arbetet i gång. Ännu ett område där individen borde få större möjlighet att bestämma själv.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Svensk politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s