Tillåt surrogatföräldraskap i Sverige


Den svenska diskussionen om surrogatmödraskap är milt sagt kluven. Å ena sidan har vi i medierna kunnat ta del av många inkännande reportage om familjer som fått tillökning genom surrogatmödraskap. Men i den politiska debatten, å andra sidan, är det nästan som om frågan inte finns. Det är dags att bryta tystnaden.

Att vara gravid med någon annans barn – är det möjligt? Nej, inte i Sverige, men i många andra länder kan en kvinna ta emot ett befruktat ägg utan att räknas som barnets juridiska mor.

Det här är inte svårare än någon annan form av provrörsbefruktning – för det är ju detta det handlar om. Ändå skulle surrogatmödraskap göra det möjligt för många efterlängtade, planerade barn att födas in i kärleksfulla familjer.

· Det kan till exempel handla om en kvinna som inte har någon fungerande livmoder, men däremot fertila ägg.

· Det kan också ge en ny möjlighet för homosexuella manliga par att bli föräldrar. Ägget hämtas då oftast från en äggdonator och sädescellerna från den ena mannen.

· Det kan även handla om kvinnor som efter en svår sjukdom inte bör bli gravida. I maj kunde vi läsa i Aftonbladet om 28-åriga Sandra, som inför cancerbehandling lät frysa in sina befruktade ägg. ”Surrogatmamma är min enda chans”, säger hon.

Surrogatmödraskap finns i de flesta delstater i USA, och sker även i EU-länder som Storbritannien och Nederländerna. De svenskar som söker efter en surrogatmamma tvingas alltså söka sig utomlands – och löper därmed risk att hamna i juridisk knipa i onödan, till nackdel för barnet.

Ett exempel är det svenska par som blev föräldrar i våras genom en surrogatmamma i Ukraina, och som till en början nekades pass åt sitt nyfödda barn eftersom surrogatmamman i Sverige skulle ha räknats som barnets mor.

Varför är surrogatföräldraskap kontroversiellt? Hos en del kan det finnas en genuin oro för att surrogatmamman exploateras eller att barnen far illa. Sådana argument ska tas på allvar, men det finns också argument som är rent moraliserande.

För mig finns det bara ett hållbart skäl mot en viss form av assisterad befruktning, nämligen att den är till fara för kvinnan eller barnet. Om vi däremot kan hjälpa naturen på traven under trygga former ska det välkomnas. Världen mår bättre med fler efterlängtade barn!

Visst finns det surrogatmödraverksamheter som kan ifrågasättas, till exempel hos vissa företag i Indien. Men att det kan förekomma oönskade varianter är inget argument för ett totalförbud, det är ett argument för reglering.

Reglering har också tillkommit i land efter land där surrogatföräldraskap tillåts. I Israel måste alla avtal med surrogatmödrar godkännas av myndigheterna. I Ukraina tillåts enbart surrogatmödraskap med donerade ägg. I Indien förbereds lagstiftning för att stärka surrogatmödrarnas rättigheter. Och så vidare.

Hur skulle en surrogatmödraverksamhet se ut i Sverige? Här vore det självklart att Socialstyrelsen har tillsynsansvar. Det bör också finnas allmänna råd om hur proceduren ska gå till, bland annat en utredning av föräldrarna och surrogatmamman. Utredningen bör visa att det inte finns skäl att tro att surrogatmamman tar på sig uppdraget av ekonomiskt nödtvång.

Rykten, fördomar och okunskap riskerar att prägla debatten så länge vi inte är beredda att ta in kunskap från länder med surrogatmödraskap. Vilka är deras erfarenheter? Tyder forskningen på att barnen får det annorlunda? Hur ser reglerna ut för att trygga surrogatmammornas rättigheter?

Det är dags att bryta tystnaden i Sverige. Socialminister Göran Hägglund borde låta ta fram fakta i en förutsättningslös utredning om en svensk lag om surrogatmödraskap.

Martin Andreasson (FP)

Debattartikeln publicerad på SVT Opinion

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Debattartiklar, Svensk politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s