Politiska kultböcker, 2:a plats: Siv Widerbergs ”Folkets kraft är stor”


Nu var det 1974, och kulturrevolutionen gick in på sitt åttonde år av terror, mord och deporteringar. Då passade Siv Widerberg och fotografen Anders Birkeland på att fara till Kina, och året därpå utkom de på Gidlunds förlag med ”Folkets kraft är stor. Om Kina – dikter och bilder för barn och vuxna”.

Nu är ju Siv Widerberg inte vem som helst, utan en av Sveriges mest hyllade, prisbelönta och allmänt uppburna författare av barn- och ungdomsböcker. Barn av sjuttiotalet som jag är läste jag förstås själv ”Klass 6 D, Sverige, Världen” och andra klassiker av hennes penna.

I de enkla, stramt komponerade prosadikterna i ”Folkets kraft är stor” får nu stora och små läsare äntligen veta vad som händer i Kina. Givetvis är Mao en hjälte och kommunismen framtiden; dessutom får de unga läsarna lära sig en del om våldets nödvändighet och om den viktiga kampen mot utsugarna.

För
”En revolution
är inte som en vänlig
liten tebjudning”
har ordförande Mao sagt

för att citera dikten ”Revolution”.

Den som har letat efter en bok som uttrycker marxismen-leninismen-Mao Zedongs tänkande för sjuåringar behöver inte leta längre.

Kommunismen är
att Tjäna Folket

förklarar Widerberg i dikten ”Kommunismen”. Och det låter ju trevligt, men så vänder vi på bladet och får i dikten ”Folket” en närmare förklaring:

Är inte också
de rika och mäktiga
folk? personer? människor?

Jo
Men de är rikt och mäktigt
folk
som är rika och mäktiga
på hela det övriga
folkets bekostnad

Därför räknas inte
de rika mäktiga
till folket
utan till folkets utsugare

I Maos Kina, får vi veta, finns det inga fullgubbar, slumkvarteren har lämnat plats för blomsterutställningar och alla delar rättvist. Siv Widerbergs beundran för Mao är gränslös; i dikten ”Mao Tse-Tung” ställer hon frågan:

Varför har alla i Kina
en tavla av Mao Tse-Tung
på hedersplats
i sina hem?

För att folket
med Mao Tse-Tung i spetsen
ledde revolutionen
till seger

Eller, skulle man kunna tillägga, för att folk är livrädda för vad som annars skulle hända. Men det är förstås grinigt och orättvist, förstår man när man ser den jublande människomassa (fotot från China Photo Service) som illustrerar dikten ”Röd kamp”:

Det kinesiska folkets
kamp mot förtryckarna
var röd
som blod

Det kinesiska folkets
kamp för frihet
var röd
som kärlek

Det kinesiska folkets
kamp för kommunismen
är röd
som kommunismen

Hur gick det sedan? Om vi för ögonblicket hoppar över offren för kulturrevolutionen kan vi nämna att Siv Widerberg bara tre år senare tilldelades Nils Holgersson-plaketten för sin ”samlade produktion”, så man kan faktiskt säga att ”Folkets kraft är stor” därmed kan räknas som en prisbelönt bok. Siv Widerberg har också fått andra framstående utmärkelser inom barn- och ungdomslitteraturen, till exempel Astrid Lindgren-priset och Gulliver-priset.

Hur det gick för bokens fotograf Anders Birkeland kan jag inte svära på, men antingen är det han själv eller hans namne som producerat sådana filmklassiker som ”G som i gemenskap” och ”Göta kanal 2”. I jul kommer ”Göta kanal 3” – kanske med handlingen förlagd till Kejsarkanalen i Kina?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Bokanmälningar, Internationell politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s