Politiska kultböcker, 7:e plats: Per Gahrtons ”Revolution på svenska”


Under sina 40 år i offentlighetens ljus har Per Gahrton inte bara skrivit deckare och andra romaner – bland annat ”Partikongressen” från 1978, under den underbara pseudonymen Hertha Knutsdotter – utan också travar av debattböcker.

För finsmakaren finns här titlar som ”Egypten – en arabisk demokrati” från 1987 (undrar vad fångarna i Mubaraks fängelser skulle tycka om den boken) eller varför inte ”Vill Sverige bli län i en EU-stat?” från 1997, men dem går vi förbi och plockar i stället fram ”Revolution på svenska” från 1972, utgiven på Författarförlaget.

Den här boken är skriven något år efter att Gahrton avsatts som ordförande för Folkpartiets ungdomsförbund i en strid på kniven med Lars Leijonborg, och boken präglas också av hans besvikelse över att de unga folkpartisterna inte ville följa hans väg.

I ”Revolution på svenska” lägger han fram sitt framtidsprogram, som är att alla ”radikala krafter” – till vilka han räknar sig själv, anti-EEC-rörelsen, FiB/Kulturfront, R-förbunden, pensionärer, ungdomar samt hela sjuttiotalsvänstern inklusive trotskister och stalinister – ska samlas under parollen ”teoretisk mångfald men enhet i handling” till en i parlamentariska former genomförd revolutionär omdaning av det svenska samhället. Målet med denna revolution är att spränga institutionerna (bokstavligen, inte bara bildligen) och överföra makten på arbetsplatserna till nyinrättade arbetarråd.

I ett särskilt kapitel skisserar han sitt drömsamhälle år 2000. Här får vi veta att storstäderna har avfolkats och att de flesta människor inte bor i familjehushåll utan i ”samhem” om cirka 15 vuxna och 5–6 barn vardera. Samhemmen har ansvar inte bara för vardagens sysslor utan också för att ingen ska bli utanför i sexuellt avseende (citat ur boken: ”Det är en moralisk plikt för samhemmen att tillse att ingen blir ’över’ och att sexuell och känslomässig nöd nedbringas till det minsta möjliga”).

I Gahrtons idealvärld ska det inte heller vara tillåtet för någon att studera i mer än två år, därefter måste man ut i ett praktiskt arbete. Forskare ska efter särskilt tillstånd kunna få dispens men dock med högst två år till och måste i gengäld sedan arbeta med något icke-teoretiskt.

Förutom småföretag är alla samhällsfunktioner lagda under arbetarrådens och samhemmens inflytande (ty samhemmen är också lokala baser för maktutövning); på kvartersnivå sker stormötesdemokrati.

Hur är det då med friheten i Gahrtons drömvärld anno 2000? Jodå, visst råder det yttrandefrihet även för ”reaktionära lögner”: men, framhåller Per Gahrton, det ”innebär dock inte ideologisk låt-gå-inställning”. Tvärtom sker hela tiden en intensiv ideologisk skolning av befolkningen.

Så snart en överväldigande majoritet i folkomröstning uttalat sig för en åsikt har regeringen möjlighet att dra igång en jättepropagandakampanj för att verkligen slå ut den nya linjen till alla så att den blir en levande verklighet och inte bara en läppbekännelse.

Hur gick det efteråt vet vi. Per Gahrton blev aldrig FPU-ordförande igen, men han satt några år i riksdagen för folkpartiet innan han lämnade partiet 1979.

Två år senare var med om att bilda miljöpartiet. Jag vet inte om någon miljöpartist har ställt frågor om den samhällssyn som Gahrton formulerat bara nio år tidigare.

Efter att Per Gahrton återkommit i riksdagen som miljöpartist sade han förresten i en kammardebatt mot sin forna partikamrat Hadar Cars:

Ett av många skäl till att jag i går kunde fira tioårsdagen av mitt livs klokaste beslut, nämligen att lämna folkpartiet, stod i talarstolen för en stund sedan.

Hadar Cars replikerade blixtsnabbt:

Herr talman! Folkpartiet i sin helhet delar Per Gahrtons uppfattning på en punkt. Det var och är att det klokaste beslut han fattat var att lämna folkpartiet.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Bokanmälningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s