Politiska kultböcker, 8:e plats: Britt-Marie Citrons ”Sölve & Co. Korruptionsskandalen i Motala”


Redan tidigare har jag sagt att denna tio-i-topplista kommer att innehålla både avskräckande exempel och verkligt bra böcker, så med tanke på vilket sällskap Britt-Marie Citrons bok (utgiven på Norstedts 1999) har hamnat i vill jag gärna förtydliga att den tillhör den sistnämnda gruppen.

Kommunala korruptionsskandaler runt om i landet – Motala, Gävle eller var det nu kan vara – framstår ju i efterhand lätt som en enda röra av dubiösa krogbesök och en och annan porrklubbsvisit i Bryssel, men det som skedde i Motala i mitten av 1990-talet var i en klass för sig. Här handlade det om omfattande och organiserad brottslighet där kommunens högsta politiska och administrativa ledning förfalskade protokoll, tvättade pengar genom fiktiva fakturor, tog med familjen på nöjesresor, köpte kostymer och skor och därtill försåg sig med generösa kontantuttag som de aldrig behövde redovisa – allt utan att kommunrevisorerna knystade om någonting.

Historien om hur detta rullades upp är egentligen lika osannolik som själva brottsligheten. Alltsammans börjar med att en av Motalas ledande politiker bjuder in den till Motala nyinflyttade redaktionschefen på Motala Tidning på smokingmiddag på mårtensafton, något som får den likaså nyinflyttade kommunreportern Britt-Marie Citron att ställa frågor om varför kommunen egentligen ska betala detta festande. Det visar sig vara en fråga som många ställt sig i olika sammanhang, men som ingen förut vågat gå till botten med, eftersom det snabbt och effektivt skulle leda till fiendskap med de ledande kommunalmän (ja, just män) som styr Motala med järnhand. Och det är när Citron börjar begära ut fakturaunderlag, protokoll, räkningar etc. som lögnerna, urkundsförfalskningarna och påtryckningarna från kommunledningen börjar.

Enbart tack vare den välsignade offentlighetsprincipen går det så småningom att leda brottsligheten i bevis. De centrala gärningsmännen döms till långa fängelsestraff – men många av deras kolleger och anhöriga går fria. Britt-Marie Citrons bok är rakt igenom en häpnadsväckande läsning. Självklar för var och en som är det minsta intresserad av makt, maktens korrumperande kraft och värdet av offentlighetsprincipen.

Denna bloggpost publicerades ursprungligen den 28 december 2008. OBS: Det datum som anges i permalänken är bara publiceringsdatum på denna blogg och inget annat.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Bokanmälningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s