Politiska kultböcker, 9:e plats: Jan Myrdals ”Den albanska utmaningen 1968–1986”


”Albansk utmaning” hette boken när den utkom första gången 1968, men konnässören väljer 1987 års utgåva som också innehåller några nyskrivna kapitel från ett återbesök i landet 1986.

Albanien var ju den möjligtvis grymmaste kommunistdiktaturen i Europa under efterkrigstiden. Med terror, avrättningar och ett lägersystem som fortsatte in på 1980-talet hölls befolkningen i ett järngrepp av Albaniens kommunistiska parti under Enver Hoxhas ledning.

Norstedts förlag uttrycker dock saken lite annorlunda på baksidestexten: ”Albanerna […] går sin egen väg. De utvecklar en egen form av socialism, odlar upp bergen och industrialiserar landet. Albaniens sociala reformer, dess lokaliseringspolitik och dess könsrollsdiskussion är radikalare än i något skandinaviskt land.” Det slår också an tonen för Jan Myrdals text, ty detta är en hyllningsbok till det albanska kommunistpartiet som öppet och uttryckligen ställer sig på regimens sida i alla de spörsmål som dyker upp.

Till exempel: Albanien är en stor förebild för hela världen. Enver Hoxha fullföljde det stora arvet från Stalin. Det misstag som gjordes av 1920-talets albanska demokrater var att man inte skoningslöst utrotade kulakerna, men det misstaget såg Hoxha till att inte upprepa, konstaterar Myrdal belåtet, och berömmer albanerna för att de bröt med Sovjet när ryssarna började avvika från Stalins väg.

Stödet för det albanska kommunistpartiet är kompakt i hela befolkningen sedan titoister och trotskister väl ”rensats ut”, fortsätter Myrdal, och det är också alldeles utmärkt att albanerna inte tillåts bosätta sig var de vill i landet. Visst är det några som klagar, särskilt ungdomar, men när man är ung förstår man inte sitt eget bästa. Och utvecklingen går faktiskt framåt:

Albanien skall inte få bli som Italien eller Frankrike eller Sverige […]. Planenligt skall de fattiga bergsbyarna och det rika låglandsområdet utvecklas till samma ekonomiska nivå; det skall icke få bli någon utarmning av utkantsområden. […] Den samhällsutveckling Enver Hoxha företrädde och som Albanien hittills strävat efter stämmer alltså med de föreställningar vilka traditionellt präglat våra folkrörelser och med tankarna från William Morris och hans generation marxister.

I ett avseende hade Jan Myrdal alldeles rätt. Bergsbyarna och de bördiga lågländerna hamnade på samma ekonomiska nivå – absolut fattigdom. Albanien efter Enver Hoxhas död var Europas fattigaste land, och det skulle bara dröja ett par år tills albaner i tiotusental flydde landet i överfulla gamla skorvar till det av Myrdal föraktade Italien.

Senaste nytt från Jan Myrdal är förresten att det bildats ett Jan Myrdal-sällskap. Sällskapets styrelse är också priskommitté för det nyligen instiftade Jan Myrdals stora pris – Leninpriset på 100 000 kronor, som ska gå till en skribent som verkar i Jan Myrdals anda eller bidrar till att skapa intresse för hans verk. (Man får hoppas att prisets namn inte nödvändigtvis betyder att mottagaren ska skjutas.)

I styrelsen tillika priskommittén hittar vi kulturpersonligheter som Peter Curman, i många år ordförande för Sveriges författarförbund, och Per Axelson på Leopard Förlag. Här finns också företrädare för näringslivet, närmare bestämt hotellägaren Lasse Diding, som av Företagarna tilldelats utmärkelsen Årets företagare i Varberg bland annat för att ha installerat ett särskilt Leninbad i sitt hotell i staden. (I prismotiveringen står det att ”den nya spa-avdelningen skapar extra trivsel”, så man får hoppas att badgästerna inte avrättas med nackskott.)

Den 4 april 2009 får vi veta vem Peter Curman, Per Axelson och de andra utsett till den första mottagaren av Jan Myrdals stora pris – Leninpriset. Förresten, när kommer det lilla priset – Hoxhapriset?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Bokanmälningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s