Sverige från bokhyllan: Tio politiska kultböcker


Dags att gå tillbaka i tiden! För ärligt talat, numera när politikerna knappt låtit bläcket hinna torka på avskedsansökningarna innan de är ute i bokhandeln med en eller annan memoarbok eller deckardebut ligger det nära till hands att man blir lite övermätt på andfådd realtidshistoria. Man behöver inte gå så många steg bakåt för att få bättre perspektiv på debatten.

Så här i jul- och nyårstider kommer jag att presentera min egen topplista, men till skillnad från Fredrik Strage eller Ledarbloggen länkar jag inte till Youtube-klipp utan tipsar i stället om tio svenska politiska böcker som har – eller borde få – ren kultstatus.

Det enda böckerna har gemensamt är att de på olika sätt speglar Sverige, det svenska samhället och inte minst det svenska debattklimatet. Därmed säger de också något väsentligt om Sverige också i dag.

Självklart blandar jag de avskräckande exemplen med verkligt bra böcker som tål att inspireras av också i dag. Några av titlarna är också klassiker medan andra har hamnat i historiens marginaler. Jag har också valt böcker som bör vara någorlunda lätta att hitta via bibliotek eller antikvariat.

God läsning – och tipsa gärna om fler böcker som borde hamna på kulthyllan.

Denna bloggpost publicerades ursprungligen den 21 december 2008. OBS: Det datum som anges i permalänken är bara publiceringsdatum på denna blogg och inget annat.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Bokanmälningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s